Begjærer Prestesaken gjenopptatt for andre gang

Leder Siv Hallgren (bildet) i Gjenopptakelseskommisjonen har mottatt en ny begjæring om å åpne saken, der en prest ble dømt til åtte års fengsel for vold og overgrep mot stedatteren.

Av Øystein Helmikstøl, journalist i Psykologtidsskriftet og Ole Dag Kvamme, frilansjournalist

Leder Siv Hallgren bekrefter at kommisjonen både har mottatt begjæringen og allerede etterspurt materiale fra politiets nå ti år gamle dokumenter.

– Vi venter fortsatt på straffesaksdokumentene fra politiet, opplyser Hallgren.

Les intervju med Siv Hallgren fra april i fjor: Får Prestesaken i fanget

Den nå 65 år gamle mannen var prest i Glåmdalsregionen, før han i 2008 ble dømt til åtte års fengsel for vold og seksuelle overgrep mot stedatteren.

– Ved hjelp av min datter og min yngste sønn har jeg skrevet en ny begjæring, som er sendt inn til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, opplyser han til Psykologtidsskriftet.

FRHallgren009-1

FÅTT NY BEGJÆRING Leder Siv Hallgren i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker opplyser at de nå har fått en ny begjæring om å gjenåpne Prestesaken. Foto: Fartein Rudjord

AVSLÅTT I 2013
Psykologtidsskriftet har siden februar i fjor publisert en rekke artikler om det vi omtaler som Prestesaken.

Dette er andre gangen Prestesaken er i Gjenopptakelseskommisjonen. En begjæring om gjenåpning av saken ble avslått i 2013.

Kommisjonen konkluderte den gang med at fornærmedes sak var styrket på grunnlag av «domfeltes erkjennelser av to «grenseoverskridende» handlinger», som det het i den enstemmige kommisjonsavgjørelsen.

Advokat John Christian Elden ble engasjert etter den endelige dommen i lagmannsretten i 2008. Elden jobbet også med den første gjenopptakelsesbegjæringen, den gang sammen med privatetterforsker Tore Sandberg.

Den domfelte 65-åringen henviser til Elden for videre kommentarer.

Psykologtidsskriftet har spurt advokat Elden om hva som er grunnlaget for ny begjæring. Elden har foreløpig ikke svart på det spørsmålet, men skriver dette i en e-post til Psykologtidsskriftet:

– Jeg kan bekrefte at saken på nytt er begjært gjenåpnet. Vi venter på lydfiler fra politiet knyttet til de opprinnelige avhørene. Vi har bedt om dem det siste året uten å få svar. De er en viktig del av saksdokumentene. Når disse er på plass, vil kommisjonen kunne starte sitt arbeid.

SE OGSÅ Advokat John Christian Elden: – Vi har sett oppskriften på et justismord

Psykologtidsskriftet har spurt Innlandet politidistrikt om disse lydfilene. Vi har foreløpig ikke fått svar fra politiet.

(Oppdatert torsdag 22. mars med svar fra politiet:)
– Lydfilene er gjort klart for oversendelse til advokat Elden, men vi er forsinket på grunn av noen tekniske utfordringer vi må utbedre først. Vi har hatt og har dialog med advokatfirmaet om dette.

Det skriver visepolitimester og fungerende leder Johan Martin Welhaven i Innlandet politidistrikt i en e-post til Psykologtidsskriftet. Hvorfor Gjenopptakelseskommisjonen enda ikke har fått oversendt saksdokumentene, er et spørsmål som ifølge Welhaven må stilles til statsadvokaten.

– Den 9. februar 2018 ba Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker på nytt om utlån av saken. Ved Innlandet politidistrikts påtegning av 16. februar 2018 ble sakens dokumenter oversendt til Hedmark og Oppland statsadvokatembeter for videresendelse til Gjenopptakelseskommisjonen, opplyser visepolitimesteren.

Hedmark og Oppland statsadvokatembeter har foreløpig ikke svart på Psykologtidsskriftets henvendelser om saken.

FELT I PFU
Psykologtidsskriftet ble i desember i fjor felt i Pressens faglige utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk i en omfattende dokumentar om Prestesaken. Omtalen var ifølge PFU ensidig, ubalansert og utelot sentrale opplysninger, skrev Medier24.no i etterkant av PFU-behandlingen.

­– INGEN KOMMENTAR
Inger Marie Støen var bistandsadvokat for fornærmede gjennom rettsprosessen for ti år siden. Hun har ikke svart på Psykologtidsskriftets henvendelser.

Advokat Maria Støen Thoresen var involvert for fornærmede i forbindelse med tilsvar til den første begjæringen om gjenåpning. Hun har ikke svart på Psykologtidsskriftets henvendelser.

Riksadvokaten har ingen kommentar til begjæringen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas ved Riksadvokatembetet.

FORNÆRMEDE: SAKEN ER GRUNDIG BELYST
I tilknytning til den første artikkelen Psykologtidsskriftet publiserte om Prestesaken i februar 2017, uttalte fornærmede blant annet dette:

– Denne straffesaken ble etterforsket av politiet i lang tid og grundig belyst i to rettsinstanser. Både tingretten og lagmannsretten fant etter en samlet bevisvurdering presten skyldig på samtlige tiltalepunkter, det vil si i å ha begått en rekke voldtekter og andre seksuelle overgrep, grov vold og mishandling over en periode på om lag 12 år.

LES HELE SVARET FRA FORNÆRMEDE HER.

Reklamer

En kommentar om “Begjærer Prestesaken gjenopptatt for andre gang

  1. Tilbaketråkk: Gjer undersøkingar om psykolograpport | Prestesaken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s